Menu Zavřeno

Zavolání řezníka domů

Řeznik

Pokud chceme udělat zabíjačku a nevíme si moc rady, je dobré zavolat řezníka domů. Nejlepší je, když máte nějakého známého, který se vám o to postará. Navíc nemusíte těžce shánět kontakt a vyhledávat slušného a spolehlivého řezníka na naporcování vašeho masa. Ten si sebou musí vzít nejrůznější řeznické potřeby. Mezi ty nejhlavnější patří určitě řeznický špalek. Ten je většinou používán na usmrcení zvířete nebo na jeho následné hrubé naporcování sekáčkem.

Jak to tedy probíhá a co máme dělat my?

My můžeme jenom přihlížet anebo pokud se nebojíme smrti (jelikož děláme zabíjačku tak asi nebojíme), tak mu můžeme pomoci s prací. Stačí pouze poslouchat co nám řezník řekne a udělat to přesně podle něj. Nesmíme zapomenout, že on je tu profesionál. Proto bychom měli nechat veškerou práci na něm. Díky tomu budeme mít všechno maso správně naporcované a čerstvé.

Řeznické špalky bývají nejčastěji vyrobeny ze dřeva. Je měkký a tím pádem neotupuje řeznické vybavení při práci. Proto jsou tak oblíbené přímo na všech možných zabíjačkách. Mezi nejzásadnější řeznické vybavení patří jistě sekáček. Ten se používá hlavně k hrubému naporcování masa přímo po odkrvení. Naseká se na řeznickém špalku. Potom se použijí řeznické nože na jeho vykostění a naporcování. My tomu můžeme buď jen přihlížet anebo ovlivnit dobu porcování tím, že řezníkovi pomůžeme. Nezáleží to ale jenom na nás. Musí chtít také on. Pokud to uzná za vhodné a shledá vás zručnými tak máte vyhráno a můžete se zapojit do díla. Pokud ale řezník pomoci nechce, nenuťte mu ji. Může se stát, že mu vše zkazíte. A ne jenom jemu ale i sami sobě.

Po naporcování masa přichází další, příjemnější část zabíjačky. Tvorba uzených a jiných produktů. Mezi ně patří jitrnice, jelita nebo klobásy. Ty se následně buď vyudí anebo se nechají tak jak jsou a tepelně se připraví později až bezprostředně před jejich konzumací. Vyuzené klobásy se dají jíst hned po této úpravě anebo se dá počkat až trochu uzrají a můžeme je ohřát v hrnci s vodou. Jitrnice a jelita každý z nás zná. A zbytek masa? Ten je přece váš a určený ke konzumaci nebo zamražení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *